Costică Matei-Creangă: ctitorul Capelei din comuna Ion Creangă- județul Neamț

Artistul popular Costică Matei-Creangă a fost cel ce s-a implicat în construirea Capelei Bisericii din comuna Ion Creangă, în memoria tinerei talentate, prea curând dispărute, Alexandra Huci (1989-2001). Alexandra a fost o elevă conştiincioasă dar mai mult era o gimnastă ce promitea, însă destinul a fost mult prea tragic pentru ea, plecând la cele veşnice la doar 12 ani.. Ea a fost tripla campioana nationala la gimnastică.

Avea 12 ani şi i s-a făcut rău la antrenament, în sala de la Deva. Gimnasta Alexandra Huci era considerată marele talent al generaţiei ei. Cîteva zile mai tîrziu a murit, în spital, urmare a unei malformaţii cerebrale, imposibil de detectat la tomograf. “Micromalformaţie”, corectează medicii. Cît de mică poate fi? Suficient de mare ca să omoare un om.

Au trecut 10 ani. Jurnalistele Luminiţa Paul şi Roxana Fleşeru au reconstituit portretul Alexandrei şi deceniul care a trecut fără ea. Ce ar spune Alexandra dacă s-ar trezi azi? Dacă ea nu ar fi dispărut, ci doar ar fi alunecat într-o comă profundă?

Una dintre colegele Alexandrei Huci e profesoară de aerobică în Spania. Alta a abandonat sportul, din cauza problemelor la coloană, şi e team leader la Bosch. Viaţa aleargă, visele se abandonează discret, pe drum, ca un pachet de ţigări mototolit şi strecurat pe sub portieră, viaţa merge înainte, mai puţin viaţa netrăită a Alexandrei Huci.

Colegele de camera ale Alexandrei Huci, gimnastele Roxana Becheanu si Andreea Tinu, au povestit familiei si antrenoarei Lili Cozma ca, in dimineata zilei de 15 august, fetita a acuzat dureri de cap si le-a rugat sa vorbeasca putin mai incet. Citeva ore mai tirziu, in timpul antrenamentului, desfasurat in sala Liceului Sportiv din Deva, sub supravegherea antrenoarei Cozma, Alexandrei i s-a facut rau. A fost transportata la dispensarul liceului, apoi la sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Timisoara. Medicul liceului, Sanda Motea, sustine ca fetita a fost constienta la urcarea in ambulanta, dar pe la ora 12,05, cind masina a ajuns la spital, ea intrase deja in coma. A fost transportata cu elicopterul la Timisoara si internata in sectia de neurochirurgie a Spitalului Judetean. Dupa tomografie, medicii au spus ca gimnasta s-a nascut cu un anevrism cerebral si ca accidentul vascular cerebral nu putea fi prevenit. Medicul chirurg Horia Ples, care a operat-o pe fetita, a spus ca accidentul nu are nici o legatura cu antrenamentul. Alexandra era urmarita de Mariana Bitang, antrenorul secund al lotului national de gimnastica, pentru a fi inclusa in lotul olimpic. 

 Capela este un loc de rugăciune şi pentru creştinii ortodocşi şi pentru creştinii catolici din comuna Ion Creangă judeţul Neamţ, jumătate fiind cu obiecte de cult ortodoxe, cealaltă jumătate având obiecte de cult catolice.

1 Vote
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s